Het is niet altijd makkelijk om de volgende carrièrestap te zetten. De zoektocht naar een nieuwe baan kan lang duren en gaat gepaard met hoogte- en dieptepunten. Hoewel u teleurstellingen niet altijd kunt voorkomen, hebben werkzoekenden die succesvol zijn een aantal dingen gemeen.

Dit zijn vijf tips om rekening mee te houden:

1. Ken uzelf

Ken uw sterke kanten en uw belangrijkste drijfveren. Waar bent u bijzonder goed in, en wat motiveert u om goed te presteren? Zelfkennis is belangrijk om uw sterke kanten effectief naar voren te kunnen brengen en om de baan te vinden die past bij uw ervaring, expertise en verwachtingen.

2. Wees goed georganiseerd

Een succesvolle zoektocht naar een baan begint met een strategie, organisatie en een doel. Probeer duidelijke taken en mijlpalen uit te stippelen. Stel bijvoorbeeld dagelijkse of wekelijkse doelen voor het aanschrijven van nieuwe contacten en het versturen van sollicitaties. Schrijf sollicitatiedeadlines op en houd bij welke sollicitaties u verstuurd heeft en met welke organisaties u contact heeft opgenomen. Bewaar ook informatie, zo als vacatures, functieomschrijvingen en kandidaatprofielen waarnaar u later misschien nog moet verwijzen.

3. Vraag om hulp

Iedereen heeft zo nu en dan hulp nodig. Gebruik uw bestaande netwerk om nieuwe kansen op te sporen en zorg, waar mogelijk, dat u persoonlijk wordt geïntroduceerd. Vraag rond naar toekomstige vacatures en benader oud-collega’s of managers om te zien of zij u kunnen doorverwijzen of aanbevelen.

Daarnaast kunt u overwegen om zich in te schrijven bij een werving- en selectiebureau. Specialistische recruitment consultants hebben de ervaring, de contacten in de sector en de specialistische marktkennis om uw zoektocht een duwtje in de rug te geven. Neem gerust vandaag nog contact op om u uw zoektocht in detail te bespreken met één van onze consultants.

4. Wees wegwijs op het internet

Het internet biedt ontelbaar veel kanalen en kansen die u kunnen helpen bij het zoeken naar een baan. Zorg dat uw cv online beschikbaar is en verken alle relevante vacaturesites. Sociale media kunnen ook een goed middel zijn, dus volg organisaties die u interesseren op Twitter en houd een compleet en gedetailleerd LinkedIn profiel bij. Houd daarnaast uw online aanwezigheid in de gaten, zorg dat uw beveiligingsinstellingen kloppen en dat uw publieke profiel een potentiële werkgever niet afschrikt.

5. Alles draait om uw instelling

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer tijdens uw zoektocht een positieve en gemotiveerde instelling vast te houden. Leer van eventuele afwijzingen, maar laat uw zelfvertrouwen er niet onder lijden. Tijdens het sollicitatiegesprek worden uw persoonlijkheid en instelling net zo nauwkeurig bekeken als uw vaardigheden. Zorg daarom dat u glimlacht en een positieve, opgewekte uitstraling heeft.

Kijk voor meer loopbaanadvies op onze website.

Populaire artikelen