We moeten allemaal wel eens om hulp vragen. Zelfs de meest ervaren professional kan worden opgezadeld met een enorme werkdruk of vastlopen in een bepaald probleem. Als je overbelast bent door je werk, heeft het geen zin om hierover te zwijgen. Daar heb jij niets aan, noch je manager of het team. Haal dus eens diep adem en kijk of deze tips je kunnen helpen.

Bepaal de oorzaak en het gevolg

Maak een afspraak met je manager en bereid dit gesprek voor. Probeer de reden te vinden. Ben je overwerkt omdat het een drukke tijd van het jaar is?

Of wordt er meer van je gevraagd dan je in de uren van een dag kunt doen? Misschien moet je plotseling werk van een zieke collega overnemen, of vreet een project veel van de tijd die je eigenlijk voor je dagelijkse werk nodig hebt.  Neem de tijd om te bepalen waarom je werkdruk zo is opgelopen. En probeer goed onder woorden te brengen welke invloed dat heeft op je prestaties en die van je team. Dat is een goed uitgangspunt voor je gesprek. 

Kun je je carrière schaden door om hulp te vragen?

Vragen om hulp is eerder een blijk van kracht dan van zwakte. Met de juiste benadering toont dit niet alleen aan dat je in je eigen werk naar de hoogste kwaliteit streeft, maar ook dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt en de belangen van het bedrijf probeert te behartigen.  Als je hulp nodig hebt, zijn er meer opties dan je denkt. De meeste mensen, of dit nu een teamlid of een manager is, zullen zich gevleid voelen dat je hen voor hulp benadert. Hieruit blijkt dat je belang hecht aan hun advies en dat je hen als hulpvaardig beschouwt.

Je loopt alleen risico op een negatieve uitkomst als je naar je baas gaat en klaagt dat je je werk niet aankunt. Benader de situatie zodanig dat blijkt dat je je werk doeltreffender wilt uitvoeren en dat je niet bang bent om advies te vragen.

Zo vraag je je leidinggevende om hulp

  1. Doe het gelijk – hoe langer je het uitstelt, hoe groter het probleem kan worden
  2. Wees duidelijk – identificeer de oorzaak en de impact en leg deze informatie duidelijk en simpel aan je baas voor
  3. Toon verantwoordelijkheidsgevoel – stel mogelijke oplossingen, met de voor- en nadelen hiervan

 

Het laatste punt is essentieel: dit toont aan dat je echt je best hebt gedaan om zelf na te denken over het probleem en dat je je ervoor wilt inzetten om een oplossing te vinden die voor iedereen goed uitpakt.

Denk eraan dat je manager er is om je hierin te adviseren en, uiteindelijk, om je initiatief te belonen. Gebruik een uitdagende werkdruk als een kans om je positieve relatie met de leidinggevende te bevestigen, je verantwoordelijkheid als professional te nemen en te tonen dat je bereid bent een oplossing te vinden.

Lees meer over werkprivé-balans in onze adviessectie. 

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen