How to negotiate your salary image

Salarisonderhandelingen zijn een vaardigheid die de werkgever vaak veel beter beheerst dan de sollicitant, dus het is belangrijk om al voor uw sollicitatiegesprek precies te bedenken welke honorering u gepast vindt. Uw recruitment consultant kan u bij deze delicate fase helpen. Wil je weten wat de salarisbenchmark voor jouw sector is?

Gangbare aanpak

De gangbare aanpak is om tijdens de gesprekken niet te vertellen hoeveel u wilt verdienen. Zorg in plaats daarvan dat zij als eerste een bedrag noemen en kijk dan of het in lijn ligt met wat u wilt verdienen. Als ze erop staan dat u een getal noemt, kunt u de bal teruggooien door te zeggen “Ik sta open voor een competitief aanbod”. Idealiter doorloopt u het gehele sollicitatieproces en heeft de werkgever al besloten dat hij u in dienst wil nemen voordat u stevig gaat onderhandelen.Als het aanbod te laag is kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van beschikbare salarisgegevens binnen uw sector om het bod omhoog te krijgen.

Overleg met uw recruitment consultant

Tijdens dergelijke lastige onderhandelingen kan uw recruitment consultant u vanuit zijn of haar kennis over de organisatie adviseren over de mogelijkheden.

Pakket, niet alleen salaris

Vaak concentreren mensen zich alleen op het salaris, terwijl het gehele pakket ook belangrijk is. Belangrijke extra's zijn dingen als:

  • Pensioenrechten
  • Zorgverzekering
  • Flexibele werkregelingen
  • Lease auto
  • Bonussen
  • Studiedagen

Als u bijna een overeenkomst hebt bereikt, zorg dan dat u de volledige details van het gehele pakket op schrift krijgt voordat u teruggaat om de onderhandelingen af te ronden. Alles dat wordt aangeboden moet op schrift staan, zodat er later geen ruimte is voor interpretatie. Zeg echter alleen definitief 'nee' als u bereid bent om ergens anders te solliciteren. Laat anders altijd ruimte open voor verdere onderhandelingen.

Een goede test

De houding van uw potentiële werkgever tijdens de onderhandelingen zegt veel over de organisatie en uw toekomstige leidinggevende(n). Roepen ze gewoon een bedrag - met een houding van 'graag of niet' - zonder ruimte voor onderhandeling, of hebben ze een grote bandbreedte voor salarissen en proberen ze u te overtuigen om een laag bedrag te accepteren? Of misschien tonen ze wel integriteit in de omgang met zulke delicate zaken.

Vergeet nooit dat de onderhandelingen zijn afgelopen als u eenmaal in dienst bent; dan is het tijd om te presteren.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen