Werknemers die jonger zijn dan 30 jaar werken vaak op uitzendbasis. Tegelijkertijd heeft deze leeftijdscategorie de positiefste kijk op kun carrièrekansen en de arbeidsmarkt in het algemeen. Wat zijn de belangrijkste redenen voor hun optimisme?

Het aantal uitzendkrachten in België groeit snel. Volgens Federgon, de Belgische Federatie voor HR-Diensten, zijn er nu meer dan 580.000 uitzendbanen. De meeste van deze banen worden vervuld door mensen onder de 30 jaar. Meer dan 50% van de jongste generatie werknemers heeft een interimcontract. Ter vergelijking: dit geldt voor minder dan 16% van de werknemers ouder dan 45 jaar.

Vanuit het traditionele perspectief hebben jonge werknemers dus de minste baanzekerheid, maar die generatie ziet dit feit niet perse als iets negatiefs. In tegendeel, volgens de nieuwste resultaten van de Job Applicant Confidence Index van PageGroup hebben werkzoekenden onder de 30 jaar de meest positieve kijk op hun carrière en de arbeidsmarkt in het algemeen. Meer dan 80% van deze groep is overtuigd dat zij binnen 3 maanden een nieuwe baan zullen vinden. Onder werkzoekenden tussen de 30 en de 50 is dit minder dan 60%.

Vanwaar dit optimisme onder de jongste generatie werkzoekenden? Hier zijn een paar van de belangrijkste redenen:

1. Er is veel vraag naar uitzendkrachten

De arbeidsmarkt trekt aan, en dit is grotendeels als gevolg van de enorme toename van uitzendcontracten. Volgens de laatste cijfers van Federgon is het aantal uitzendvacatures tussen 2014 en 2016 met 84% toegenomen. Aangezien uitzendwerk het vaakst gedaan wordt door werkenden onder de 30 jaar, plukt deze groep de meeste vruchten van het toenemende aantal beschikbare functies.

2. Uitzendwerk is een goede manier om ervaring op te doen en vaardigheden te ontwikkelen

Hoewel dit zeker niet voor iedereen geldt, is er een groeiende groep jonge professionals die uitzendwerk ziet als de ideale manier om ervaring op te doen in verschillende branches en met verschillende werkwijzen. Volgens de Index van PageGroup verwacht 80% van de werknemers onder de 30 jaar in het komende jaar zijn vaardigheden te verbeteren - het hoogste percentage van alle leeftijdsgroepen.

3. Uitzendbanen zijn een springplank naar een carrière

Veel jonge werkzoekenden zien een uitzendopdracht als de ideale manier om een carrière te lanceren. En niet zonder reden, zegt Paul Verschueren, directeur Economic Affairs voor Federgon, in een recent rapport van de HR-federatie. “De evolutie van tijdelijke contracten en uitzendarbeid is sterk conjunctuur gebonden. Zodra de economische activiteit aantrekt, worden voorzichtigheidshalve eerst tijdelijke en interimcontracten aangeboden. Als de groei aanhoudt, wordt vaak overgeschakeld op vaste contracten. Ruim de helft van de uitzendkrachten krijgt binnen het jaar een vast contract.”

Bent u op zoek naar een tijdelijke opdracht? U vindt onze nieuwste vacatures hier.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen