Het is niet eenvoudig om een goede baan te vinden. De meeste mensen hopen dat hun 'perfecte' baan ze een topsalaris biedt en een beroep doet op hun technische expertise en sociale vaardigheden. Neem de tijd om na te gaan of de waarden van een organisatie overeenkomen met die van jou, zodat je wat je droombaan betreft niet van een koude kermis thuiskomt.

Wat verstaan we onder een bedrijfscultuur?

Bedrijfscultuur is: “geheel van normen, waarden, omgangsvormen e.d. in een bedrijf”(bron: Van Dale Online).

Waarom doet de bedrijfscultuur ertoe?

Hieronder hebben we een paar redenen opgesomd waarom de bedrijfscultuur voor jou van belang zou moeten zijn:

  • Productiviteit neemt toe in een prettige omgeving
  • Nauw samenwerken met gelijkgestemden komt je professionele ontwikkeling ten goede
  • De meeste organisaties benadrukken teamwerk; als u het niet goed kunt vinden met je team, kan dat de kwaliteit van uw werk nadelig beïnvloeden

Wat werkt het beste voor jou?

Voordat je een bedrijfscultuur kunt beoordelen, moet je van jezelf weten in wat voor soort omgeving je het beste gedijt. Zoekt je een formele werkomgeving? Of iets creatievers? Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde –jij bent de enige die weet wat het beste in je naar boven brengt.

Kom goed beslagen ten ijs

Neem een kijkje op de website van het bedrijf. Een interactieve site en een heldere 'customer journey' duidt op een organisatie die waarde hecht aan online klanten en investeert in online marketing.

Geef je ogen goed de kost tijdens het sollicitatiegesprek. Is de kantoorruimte open, wat een gemoedelijke sfeer bevordert? Zo ja, dan is de kans groot dat het bedrijf teamwerk hoog in het vaandel heeft staan.

Is de dresscode informeel? Als je wilt werken in een creatieve omgeving, voel je je waarschijnlijk meer op je gemak als de dresscode niet formeel is. Informeer tijdens het sollicitatiegesprek naar de missie van het bedrijf. Richten ze zich op winst maken, of op maatschappelijk verantwoord ondernemen? Zit het bedrijf op één lijn met jouw waarden en verwachtingen?

In onze adviesrubriek vindt je meer praktische tips om het beste uit je zoektocht naar een baan te halen.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen