In België zijn proefperiodes voor nieuwe werknemers verleden tijd. Wat betekent dit voor werknemers die niet zeker weten of het bedrijf of de rol ze bevalt? En voor werkgevers die niet weten wat ze nodig hebben, of voor hoe lang? Uitzendcontracten bieden voordelen voor alle partijen.

Er zijn allerlei redenen voor bedrijven om uitzendkrachten in te zetten - een belangrijke daarvan is dat ze hiermee de kans krijgen om nieuwe werknemers uit te testen. Dat is de ervaring van Olivier Dufour, Executive Director van Page Personnel Belgium. “De overgrote meerderheid van de uitzendkrachten die wij plaatsen, wordt aangenomen met de intentie om hen, als ze goed presteren, een vast dienstverband aan te bieden,” legt Olivier Dufour uit. “Dat was voor ons ook de belangrijkste reden om uitzendkrachten te gaan aantrekken: er was veel vraag vanuit onze klanten.”

Olivier Dufour legt uit dat het aannemen van uitzendkrachten voor bedrijven veel voordelen heeft. Dit zijn voor hem de belangrijkste:

1. Meer flexibiliteit

Als een bedrijf een werving- en selectiebureau inzet om een nieuwe werknemer voor een vast dienstverband te vinden, zit het door het geldende contractenrecht vast aan dit bureau als de werknemer opstapt of niet in het team past. “Voor werkgevers is het handiger als zij met meerdere bureaus tegelijk kunnen werken,” zegt Olivier Dufour. “Daarom is het een goed idee om met een uitzendcontract te beginnen. Dat biedt veel meer flexibiliteit. Als de werknemer opstapt of niet aan de eisen voldoet, ben je als bedrijf niet verplicht om via hetzelfde bureau een vervanger te vinden.”

2. Uitzendkrachten tellen niet mee in het personeelsbestand

Vaak weten bedrijven dat zij binnenkort iemand nodig hebben voor een specifieke functie, maar kunnen zij door intern beleid geen vaste werknemer aannemen. Dan is een uitzendkracht een goed alternatief, omdat deze niet op de loonlijst van het bedrijf staan. Zodra het hoofdkantoor groen licht geeft om een vaste medewerker aan te stellen, kan het bedrijf de uitzendkracht een vast contract aanbieden.

3. Geen extra salarisadministratie

Voor kleinere bedrijven die geen HR-afdeling hebben, kan het uitbesteden van de administratie de werkdruk flink verminderen. 

4. Het stimuleert de prestaties van nieuwe werknemers  

“Een van de belangrijkste voordelen van een proefperiode was dat zowel het bedrijf als de werknemer kunnen uitproberen of ze bij elkaar passen,” legt Olivier Dufour uit. “Nu werkgevers vaste krachten geen proefperiode meer mogen geven, valt voor nieuwkomers ook de stimulans weg om zo goed mogelijk hun best te doen. Als je met een uitzendcontract begint, wil je jezelf waarschijnlijk meer bewijzen, vooral als je weet dat je hiermee een vaste baan kunt verdienen.

4. Mensen die snel worden aangenomen maken direct verschil

Als uw medewerkers vaak afwezig zijn en uw productiviteit daaronder lijdt, als u een zwangerschapsverlof moet overbruggen of als u seizoensgebonden arbeidsbehoeftes heeft, kunt u met uitzendkrachten, interimkrachten of freelancers vermijden dat u een vaste kracht in dienst moet nemen die u niet het hele jaar nodig heeft. 

5. Uitzendkrachten kunnen ook projectspecialisten zijn

Veel uitzendkrachten hebben specialistische vaardigheden en zijn daardoor bij uitstek geschikt voor kortetermijnopdrachten. Zo worden interim-managers vaak binnengehaald om kritieke managementsituaties te overbruggen en kan een uitzendkracht een zwangere werknemer vervangen, een administratief project uitvoeren of ondersteuning bieden tijdens drukke periodes. Freelancers bieden voor bepaalde tijd expertise ten behoeve van een specifiek project. Dit alles wordt duidelijk omschreven in hun contract. 

Bent u op zoek naar advies of wilt u met ons sparren over uw recruitmentvraagstukken? Neem dan direct contact met ons op. 

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen