De vraag naar thuiswerken is de afgelopen jaren sterk gegroeid.  Het is dus geen verrassing dat bedrijven kijken naar mogelijkheden om dynamisch werken aan te bieden, zodat zij toptalenten kunnen aantrekken en behouden. 

Als jij thuis kunt werken, dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om gemotiveerd en productief te blijven. Er kunnen afleidingen zijn, misschien ben je eenzaam of mis je de routine of eindig je met een enorme berg aan papieren, memo's en rapporten in je eigen leefomgeving. 

Als je thuis efficiënt wilt werken, moet je gedisciplineerd zijn en je successen zelf belonen. Als je je niet gemotiveerd voelt en niet optimaal werkt, probeer dan deze zeven stappen om je output te verbeteren. 

1. Creëer een werkomgeving

Als je denkt dat thuis werken betekent dat je met je laptop in bed kunt zitten of voor de televisie, dan ben je waarschijnlijk niet erg productief. Heb je een extra kamer of studeerruimte die je als kantoor kunt gebruiken, berg daar dan ook alles op wat met werk te maken heeft. Een werkomgeving kan ervoor zorgen dat je voldoende rust in je hoofd creëert om productief te werken. 

2. Draag gewoon werkkleren

Hoewel het verleidelijk is om in je pyjama te blijven zitten, is het veel beter dat je je aankleedt alsof je gewoon naar kantoor zou gaan. Hierdoor voel je je wakkerder en klaar om de uitdagingen van de dag het hoofd te bieden. Als je een paar uur in je bed zit, voel je je al gauw slap en minder productief.

3. Organiseer je dag

Als je duidelijke doelstellingen bepaalt voor de dag die komen gaat, blijf je waarschijnlijk beter gefocust en bereik je makkelijker je deadlines. Gebruik een stuk papier of een app zoals Trello om een lijst te maken van taken die je moet afmaken en vink deze in de loop van de dag af.

4. Manage je werkdruk

Als je veel werk hebt te doen voor een groot project, of je moet eerst een hele serie administratieve taken afmaken, kun je last van stress krijgen. Als je thuis werkt, begin dan de taken in werkbare stukken te verdelen die je gedurende de dag of de week kunt afkrijgen. Het plannen en indelen van je werk op deze manier voorkomt dat je je overstelpt gaat voelen.

5. Houd contact met je collega's

Je kunt je makkelijk eenzaam voelen als je thuis werkt. Fysiek klopt dat ook wel, maar vergeet niet je collega's die ook thuis of op kantoor werken. Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat je aan het werk bent. Je baas of collega's op de hoogte houden van je werk of de status van een project zorgt ervoor dat je je sterker betrokken voelt bij de gang van zaken in het bedrijf.

6. Neem voldoende pauzes

Pauzes zijn belangrijk om de productiviteit te verbeteren. Geef jezelf gedurende de dag de gelegenheid om even uit te rusten en jezelf weer op te laden, anders kun je halverwege de middag al doodmoe zijn. Neem een normale lunchpauze en probeer die tijd ook uit de buurt van de computer te blijven. Als je weer terugkomt achter je bureau, ben je uitgerust en klaar voor de rest van de werkdag.

7. Beloon jezelf

Misschien motiveert het je om te weten dat je iets af moet maken en voor een bepaalde tijd naar je manager moet sturen. Diegenen die geen directe leidinggevende hebben, moeten zelf manieren verzinnen om zichzelf aan het eind van elke taak of dag te belonen. Dit kan precies zijn wat je nodig hebt om de volgende taak aan te pakken en gemotiveerd te blijven. 

Als je niet gemotiveerd bent, kan het werk stress opleveren en kunnen je prestaties verslechteren. Het is belangrijk zelf te herkennen wanneer je niet effectief werkt en eventuele problemen te bespreken met je lijnmanager of je collega's. Thuis werken is een nuttige optie in de huidige drukke tijden, maar het werkt niet voor iedereen.

Bij Page Personnel helpen we je met onze artikelen over loopbaanadvies je carrière naar een hoger niveau te tillen. Onze artikelen wijzen je de weg bij het ontwikkelen van je vaardigheden en je zakelijke relaties, en advies over het bereiken van een gezonde balans tussen werk en privéleven.

Wil je graag een van onze gespecialiseerde recruitment consultants spreken, neem dan contact op met een vestiging van Page Personnel.

 

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen