Als uw bedrijf op zoek is naar een uitzendmedewerker, is het wervingsproces doorgaans eenvoudiger dan bij een contractant of een vaste medewerker. U kunt zich erop concentreren om de beste sollicitant te kiezen. Waar moet u op letten?

Als u een uitzendmedewerker zoekt, is het CV dat deze verstrekt een van de belangrijkste factoren voor uw keuze. Er zijn verschillende zaken in het CV waar u naar moet kijken om de juiste keuze te bepalen.

1. De ideale uitzendkandidaat is overgekwalificeerd

“Als bedrijven een uitzendkracht inhuren, zoeken ze naar iemand die direct aan de slag kan”, zegt Olivier Dufour, Executive Director van Page Personnel Belgium. “Om een vliegende start te maken is een uitzendkandidaat in het ideale geval overgekwalificeerd voor het werk dat hij of zij moet doen.”

2. Meeneembare vaardigheden zijn de beste vaardigheden

Meeneembare vaardigheden zijn vaardigheden die in diverse functies kunnen worden gebruikt en niet noodzakelijkerwijs technische vaardigheden. Voorbeelden hiervan die u in het CV van een uitzendkracht moet zoeken zijn onder andere sterke communicatievaardigheden, stressbestendigheid en uitstekend time management.

 Deze zijn allemaal essentieel voor de dagelijkse gang van zaken in een bedrijf en mogen geen vraagteken zijn bij de beoordeling van een CV. Als het CV van een sollicitant deze vaardigheden aantoont en vermeldt hoe deze een positieve impact hadden op bedrijven waarvoor hij eerder werkte, hoort hij op uw kandidatenlijstje thuis.

3. Kijk met de juiste blik naar het CV van een uitzendkracht

Iets waar u op moet letten als u CV's voor een uitzendkracht beoordeelt: mensen die vaak tijdelijk werk doen, hebben minder gelegenheid om specialismen te ontwikkelen of een enorme impact te hebben in een tijdelijke functie. De prestaties van de kandidaat kunnen beperkter zijn en vaak kunnen zij minder gedetailleerd ingaan op hun functies omdat zij een grote variëteit aan jobs hebben gehad. In deze gevallen is het belangrijk om breed te denken over hoe de vaardigheden die zij wel bezitten in uw bedrijf van pas kunnen komen.

Als de kandidaat bijvoorbeeld ervaring heeft als receptionist, dan kan deze ook geschikt zijn voor een andere functie met veel klantcontact. Iemand met ervaring in data entry, kan de organisatorische vaardigheden voor een administratieve functie hebben en een callcentermedewerker is misschien in te zetten voor een verkoopfunctie. Het belangrijkste is om te kijken naar wat passend zou kunnen zijn, niet wat de rechtstreekse ervaring is.

4. Doorlichten van uitzendmedewerkers

Als u haast hebt met de vervulling van uw vacature, hoe kunt er dan zeker van zijn dat de kandidaat inderdaad over ‘goede interpersoonlijke vaardigheden’ en over ‘organisatietalent’ beschikt?

Vraag in het sollicitatiegesprek om voorbeelden. Dat is de meest directe manier om te waarborgen dat de kandidaat inderdaad over de ervaring beschikt die hij claimt te hebben. Veel uitzendmedewerkers bevinden zich vaak in situaties waarin zij zich snel moeten aanpassen aan de cultuur van een team. Hun referenties kunnen een goede manier zijn om vast te stellen of zij het ook in uw bedrijf goed kunnen doen.

 Het bureau zal vaak persoonlijkheids- en werkgeschiktheidstesten voor kandidaten kunnen bieden. Dit geeft een cruciale extra waarborg dat uw uitzendkracht een vliegende start kan maken.  

5. Hiaten in een CV – wat betekent dat?

Het is een gangbare mythe dat uitzendkrachten en freelancers minder vaardig zijn of ervaring missen, maar in de meeste gevallen is het tegendeel waar. Voor uitzendkrachten is het niet ongebruikelijk om tijd vrijaf te nemen voor opleidingen en om aan vaardigheden te werken. Velen geven ook de voorkeur aan tijdelijk werk vanwege de flexibiliteit en afwisseling die dat biedt. Daarom is het belangrijk om kandidaten niet meteen af te wijzen alleen maar omdat hun arbeidsverleden een paar hiaten telt.

Kijk eerst naar het CV en de bijbehorende brief voor een toelichting op significante tijdsperioden waarin de kandidaat niet heeft gewerkt. Als u deze niet vindt, vraag er dan tijdens het sollicitatiegesprek naar; mogelijk is er een heel overtuigende reden voor.

Neem vandaag nog contact op met een van onze recruitment consultants 

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen