Ben je uit op een loonsverhoging, overweeg je een nieuwe stap in je carrière of sta je op het punt om promotie te maken? Dan is belangrijk te weten wat je waard bent. De gesprekken die hieraan voorafgaan zijn vaak lastig. Slim onderhandelen en weten wat jouw inspanningen op het werk waard zijn, is daarom een belangrijke verdienste. Hier vind je enkele tips om de eerste stappen te zetten.

Ken je marktwaarde

Je salaris is normaal gesproken gebaseerd op je ervaring, kennis, vaardigheden en standplaats. Je kunt het beste nagaan of je onderbetaald wordt door te kijken wat anderen in jouw sector, op jouw niveau en op jouw standplaats verdienen.

Blader vervolgens door vacaturebanken die in jouw sector veel worden gebruikt om een beeld te krijgen van wat kandidaten voor vergelijkbare functies wordt aangeboden. Kijk naar de verantwoordelijkheden van de functie en vergelijk die met jouw huidige baan. Dit geeft je een indicatie van de gemiddelde boven- en ondergrens waartussen jouw salaris zou moeten liggen.

Ten derde kun je je netwerk erop naslaan. Marketing, administratie, projectmanagement of financiële dienstverlening – in welke sector je ook werkzaam bent, je hebt waarschijnlijk een netwerk van mensen met vergelijkbare functies. Vind je het vervelend je contacten hiernaar te vragen, dan kun je een vertrouwelijk gesprek met een recruiter overwegen om jouw werkgever beter te kunnen vergelijken met de concurrentie.

Ken je cijfers

Vraag je je af hoeveel je waard bent voor jouw leidinggevende? Check de cijfers zodat je weet wat jouw invloed is op de eindresultaten van je bedrijf. Als het tijd is voor een evaluatiegesprek, zorg dan dat je voorbereid bent zodat je je argumenten voor een loonsverhoging klaar hebt.

Houd goed bij hoe jouw inzet het bedrijf rechtstreeks heeft beïnvloed. Heb je een efficiënt proces ingevoerd dat je bedrijf kosten bespaard heeft? Was jij de drijvende kracht achter een nieuw project dat zeer succesvol is gebleken? Was jij het brein achter een succesvolle campagne die eerdere campagnes overtroffen heeft? Breng dit bij je leidinggevende onder de aandacht.

Weet wat haalbaar is

Nadat je online informatie hebt verzameld en met je contacten in dezelfde branche hebt gesproken, is het verstandig om inzicht te krijgen in wat voor jou haalbaar is. In sommige sectoren gelden regelingen die heel weinig speling toelaten en waar je mogelijk niets aan kunt veranderen.

Werk je bij een universiteit of overheidsinstantie? Dan is jouw functie waarschijnlijk in een salarisschaal ingedeeld, die uit periodieken bestaat. Binnen die salarisschaal wordt je salaris bepaald op basis van je ervaring, je taken en verantwoordelijkheden en je kwalificaties en opleiding, en normaal gesproken krijg je elk jaar een periodiek erbij. Soms worden functies geherwaardeerd, of je kunt in een hogere salarisschaal terechtkomen als je promotie krijgt.

Ook bedrijven hebben vaak een intern schalensysteem. Vraag je leidinggevende dus gerust eens naar het beloningsbeleid binnen jouw bedrijf. Sommige bedrijven stellen grenzen aan loonsverhogingen of hanteren schalen om ervoor te zorgen dat medewerkers eerlijk worden beloond.

Voordat je om promotie vraagt, moet je ook eerst je arbeidsovereenkomst bestuderen en weten hoe het boekjaar van jouw bedrijf loopt. Als je minder dan een jaar bij een bedrijf in dienst bent, kom je mogelijk niet in aanmerking voor een hoger salaris. Sommige bedrijven voeren pas aan het eind van elk boekjaar eventuele loonsverhogingen door, dus zorg dat je over de juiste informatie beschikt voordat je om een loonsverhoging vraagt.

 Bekijk onze adviesblog voor meer ideeën

 

 

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen