Er zijn zoveel theorieën over sollicitatiebrieven als er recruiters zijn. Heel wat kandidaten versturen hun cv met een eenvoudige "zie bijlage", wat impliceert dat een begeleidende brief toch nooit echt wordt gelezen. Maar het valt heel zelden voor dat een recruiter de kandidaat vindt die precies de vaardigheden en ervaring op zijn of haar cv heeft staan die hij zoekt. Een goede sollicitatiebrief schrijven is uw beste kans om uzelf in de kijker te plaatsen.

Uw sollicitatiebrief is uw eerste introductie en uw eerste kans om uzelf te verkopen. Hier volgen enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat u meteen de best mogelijke indruk maakt.

 1. Zorg ervoor dat uw brief aan de juiste contactpersoon is gericht. Indien deze in de advertentie niet wordt vermeld, ga dan even op LinkedIn te kijken om te vermijden dat u een neutrale en onpersoonlijke opener als "Geachte mevrouw, geachte heer" kunt vermijden.
   
 2. Houd het kort - Ga ervan uit dat werkgevers en personeelsmanagers u 30 seconden de tijd geven, maak het niet langer dan 3 alinea's en wees beknopt.
   
 3. Leg uit hoe het bedrijf erbij gebaat zal als het u in dienst neemt: Kies drie vereisten uit de vacature en bouw uw sollicitatiebrief op rond deze drie essentiële punten. 
   
 4. Laat u voorstellen: Het is onmogelijk om in elk bedrijf waar u solliciteert iemand te kennen, maar denk wel even aan uw netwerk voor u uw cv verstuurt. Misschien kent u wel iemand die daar iemand kent.
   
 5. Doe uw huiswerk: onderzoek doen naar het bedrijf is de beste manier om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur, de waarden en wat ze zoeken in een kandidaat. Doe uw opzoekwerk en zeg kort waarom u in hen als werkgever geïnteresseerd bent.
   
 6. Vestig de aandacht op uw overdraagbare vaardigheden, verwezenlijkingen, veelzijdigheid en wat u kan bijdragen.
   
 7. Zorg voor een vlot geschreven brief. De algemene indruk die de lezer moet krijgen, is dat u een goede aanwinst zou kunnen zijn.
   
 8. Leer uzelf te verkopen: Geef voorbeelden waaruit blijkt waarom uw ervaring en vaardigheden datgene zijn wat het bedrijf zoekt in een kandidaat. Geef niet te verstaan dat u misschien niet de beste keuze voor de functie bent terwijl u ziet dat u meer dan tien goede vaardigheden heeft die uw zwakke punten compenseren.
   
 9. Wees niet saai maar ook niet aanmatigend. En denk eraan dat dat de sollicitatiebrief uw beste kans is om zichzelf te onderscheiden.
   
 10.  Lees uw brief nog eens goed na om spelfouten te vermijden.

Neem met ons contact op als u meer advies wil over sollicitatiebrieven.

Populaire artikelen