PERSBERICHT donderdag 11 mei 2017
 

Wanneer de Recruitment Consultants van Page Personnel moeten kiezen tussen een meertalige kandidaat en een kandidaat die enkel zijn moedertaal spreekt, is de keuze snel gemaakt. ’Dat is voor rekruteerders echt de eerste filter’, preciseert Olivier Dufour (Executive Director Page Personnel Brussel). In de jobaanbiedingen, is tweetaligheid vereist in meer dan 80%. Voor personeelsverantwoordelijken vormen jongeren die zich goed kunnen uitdrukken in verschillende talen een enorme toegevoegde waarde. Het huidige gebrek aan kandidaten die vlot Frans en Nederlands spreken, wordt echter steeds nijpender. Iets waar toekomstige bachelors en masters best even bij stilstaan, wanneer ze moeten kiezen waar ze op Erasmus gaan …

Staan we voor een nieuwe eentalige generatie?
Heel wat jongeren studeren met Erasmus een half jaar in het buitenland om hun kennis van het Engels te verdiepen of om Spaans te leren, maar slechts een minderheid kiest voor Frankrijk of Nederland om hun kennis van de tweede landstaal bij te schaven. Een groot deel van de jongeren spreekt slechts een van beide landstalen, in combinatie met Engels.

De trend wordt de voorbije vijf jaar steeds duidelijker: Franstaligen spreken steeds minder goed Nederlands, en hetzelfde geldt voor het noorden van het land, waar Nederlandssprekenden steeds vaker voor Engels kiezen als tweede taal.

Volgens Olivier Dufour (Executive Director Page Personnel Brussel) zijn Franse jongeren mobieler en kiezen ze er vaker voor om in het buitenland te gaan werken om een andere taal onder de knie te krijgen. Belgische jongeren zijn honkvaster, en vestigen zich rond hun 30ste vaker in de buurt van hun ouders, zodat ze bij de opvoeding van hun kinderen de hulp kunnen inroepen van de grootouders. De Belg verandert weinig van Gewest: een Vlaming zal zich maar zelden in het zuiden van het land vestigen, en een Waal trekt niet naar het noorden. ‘

Een diploma hebben is niet langer een troef, het is een basisvoorwaarde.
Om in het Brusselse een job aan de haak te slaan, wordt steeds vaker drietaligheid geëist (FR/NL/GB). Dat is dan ook iets waarop heel wat kandidaten hun tanden stukbijten. Zelfs ondanks veelbelovende cursussen slagen sommigen er niet in een job te vinden: hun gebrekkige talenkennis wordt hen fataal. Voor bedrijven wordt het dan ook steeds moeilijker om jonge meertalige profielen te vinden, zelfs voor bedrijven die bereid zijn te investeren in een opleiding. Talenkennis is een obstakel voor iedereen dus, voegt hij er nog aan toe.

De talenopleiding op hogescholen en universiteiten is bovendien verre van optimaal: veel onderwijsinstellingen duwen Engels naar voren, vóór de tweede landstaal. Het rekruteringsteam van Page Personnel vraagt zich bezorgd af of ze de jonge generatie wel een goede werkplek zullen kunnen geven in de arbeidsmarkt van morgen … De jongeren moeten zich dan ook dringend bewust worden van het probleem, zodat ze ten minste een geïnformeerde keuze kunnen maken ...

VOORBEELD VAN DE PROBLEMATIEK IN CALL CENTERS
Page Personnel krijgt geregeld rekruteringsaanvragen voor callcenters van Franse luxemerken, die ervoor kiezen hun customer service in of rond Brussel te vestigen. Deze callcenters bedienen meestal de volledige BENEFRALUX, en hebben dus medewerkers nodig die tweetalig Frans en Nederlands zijn. Een vestiging in Brussel is duur, en hun vereisten liggen dan ook hoog, om hun klanten een service van hoge kwaliteit te kunnen aanbieden. Door het gebrek aan tweetalige kandidaten wordt het steeds moeilijker om mensen te rekruteren voor dit soort opdrachten!PERSCONTACT :
Muriel GILBERT 
Managing Director - Metaphore • Press & Public Relations
Mobile: +32 475 412 413
Direct Phone: +32 2 318 89 37
E-mail: [email protected]
Website: www.metaphoreagency.com