Als we het nieuws moeten geloven, lijkt het erop dat we bijna wéér aan de vooravond van een economische winter staan. Krantenkoppen, blogs en nieuwsbulletins worden overheerst door ontslagrondes en bedrijven die de deuren sluiten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel werknemers en werkzoekenden minder vertrouwen in de arbeidsmarkt hebben dan voorheen. De Job Confidence Index die PageGroup elk kwartaal uitbrengt, laat zien dat slechts 51% van de kandidaten tussen de 30 en 50 jaar een positief beeld heeft van de huidige arbeidsmarkt.

Maar er zijn genoeg redenen om optimistischer te zijn dan het nieuws wil doet geloven. Hier zijn de drie belangrijkste redenen:

1. Het aantal banen in België stijgt.

“De recruitmentmarkt is op het moment in feite beter dan ooit,” zegt Thibaud Adès, Managing Director van PageGroup in België. “Het aantal vacatures is sinds begin dit jaar toegenomen. Veel van onze opdrachtgevers hebben moeite om goede kandidaten te vinden. Zij strijden om talentvolle werknemers. Bedrijven moeten allerlei extra's bieden als zij de beste kandidaten willen aantrekken, zoals een passend salaris, goede arbeidsvoorwaarden en flexibiliteit.”

De absolute arbeidsmarktcijfers bevestigen dit beeld: in alle regio's is het aantal vacatures de afgelopen tien maanden gestegen. In Brussel daalt het aantal werkzoekenden al 23 maanden achtereen, aldus de dienst werkgelegenheid. In de regio Limburg steeg het aantal vacatures afgelopen augustus met 41%. En het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) in West-Vlaanderen had in het eerste kwartaal van dit jaar 2,500 meer vacatures dan het jaar ervoor. Volgens de Nationale Bank van België (NBB) zullen er tussen 2016 en 2018 140,000 nieuwe banen ontstaan.

2. Banen die verdwijnen, krijgen altijd meer aandacht dan banen die ontstaan

Als er dus in de praktijk zoveel goeds gebeurt, waarom krijgen we dan zo'n ander beeld als we het nieuws zien? Dat heeft te maken met de aard van het nieuws zelf. Nieuwswebsites en -programma's hebben de neiging om zich te concentreren op grote veranderingen, niet op veranderingen die geleidelijk plaatsvinden. “Daarom krijgt de sluiting van ING meer aandacht dan de opening van een nieuw kantoor of nieuw startend bedrijf,” legt Thibaud Adès uit. Of zoals economieblogger Andreas Tirez het uitlegt op de site van De Standaard: “Je zult nooit een krantenkop zien over de opening van een fabriek met 5000 nieuwe banen. Het is al uitzonderlijk als een bedrijf de werving van een paar honderd nieuwe medewerkers aankondigt. De sluiting van een bedrijf is abrupter, en krijgt daardoor meer aandacht van de media.”

3. We worden nog steeds elk jaar rijker

Hoewel de economie niet meer zo spectaculair groeit als in de jaren '60 en '70 worden we zelfs bij lage groei elk jaar rijker: “We zijn nu veel welvarender dan in de jaren '80,” legt Tirez uit. “De afgelopen 30 jaar is onze welvaart met 55% toegenomen, en zelfs met een kleine groei van 0,6% worden we de komende 30 jaar nog 20% rijker.” En dit percentage ligt waarschijnlijk zelfs hoger. Volgens het jongste rapport van de Nationale Bank van België groeit de economie met 1,4%. En zo komt na vele jaren winter de zon tevoorschijn.

Bent u op zoek naar een nieuwe baan? U vindt onze nieuwste vacatures hier.

Summary

3 redenen waarom Belgen optimistischer moeten zijn over de arbeidsmarkt

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen