Sociale media worden steeds belangrijker bij het zoeken naar een baan. Hoe kun je sociale media in je voordeel gebruiken?

“Of en hoe kandidaten gebruik maken van sociale media om opgemerkt te worden, is sterk afhankelijk van hun leeftijd,” zegt Thibaud Adès, Managing Director van Michael Page Belux. “Er zijn kandidaten die ouder zijn dan 40 of 50 die geen enkel profiel hebben op de sociale media, of er geen gebruik van maken. Voor de jongere generaties van kandidaten is het een ander verhaal. “Zij vinden dit namelijk erg nuttig.”

Dit zijn onze belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat je sociale media in je voordeel gebruikt in de zoektocht naar een nieuwe baan.

1. Maak je keuze

Er bestaat een hele resem van socialenetwerksites en onlineforums waarop u actief kan zijn en in dialoog kan treden. Om de zaken beheersbaar te houden en geen tijd te verliezen, is het beter om er enkele te kiezen waarop je je professioneel profiel in de verf zet. Denk eens na over welke sites recruiters, aanwervingsverantwoordelijken en sectorgenoten uit je sector gebruiken, en concentreer je vooral daarop. De sector waarin je werkt en de functie die je uitoefent, zullen van belang zijn, maar doorgaans zijn sites zoals LinkedIn nuttiger dan Myspace om ervoor te zorgen dat je opgemerkt wordt voor een nieuwe functie.

2. Zorg voor een volledig profiel

Indien je de aandacht wil trekken van mensen die beslissen over de aanwervingen, is minder zeker niet meer. Schets het volledig beeld, zodat de mensen die jouw profiel bekijken kunnen nagaan of je in aanmerking komt voor de baan. Geef ook een volledig maar beknopt overzicht van uw carrière en vermeld eventuele relevante prijzen en opleidingen. Zorg ervoor dat de profielfoto die je kiest gepast is in een professionele context, denk na en gebruik een goede foto van je hoofd, in plaats van een waarop je cocktails drinkt op het strand. Nog belangrijker is dat je ervoor zorgt dat de feiten die je weergeeft correct zijn. Informatie die je publiek vrijgeeft kan immers gemakkelijk gecontroleerd worden.

3. Blink uit, online

Aandacht online vervliegt doorgaans snel. Zorg er dus voor dat je meteen de aandacht van de lezer kunt vatten. Geef goed vorm aan uw profiel door te werken met alinea's, subkopjes en opsomtekens. Herhaal de functietitel(s) die je wil frequent op je profiel, zodat je meer kans hebt om te worden opgenomen in de resultaten van zoekmotoren. Zorg ervoor (en we weten dat dit lastig kan zijn indien je al een baan hebt) dat het evident is dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

4. Geef aan wat je kan

Indien je een blog schrijft over evoluties op je markt, link die dan aan je profiel. Indien je Twitteraccount toegevoegde waarde biedt, zorg dan ook voor een koppeling ernaar. Denk eraan dat je potentiële nieuwe werkgever er belang bij heeft dat je de trends in je sector opvolgt. Hij hoeft niet te weten wat je als ontbijt hebt gegeten. Indien je de kans hebt om betrokken te geraken bij debatten op fora, doe dat dan, maar denk eraan dat wat je schrijft ook blijft. Wees dus voorzichtig met de standpunten die je deelt.

5. Netwerk, netwerk, netwerk

Zoals gezegd draait het vaak om wie je kent wanneer je een baan zoekt. Indien je in contact blijft met belangrijke spelers in je sector krijg je waarschijnlijk sneller je ideale baan te pakken. Netwerken is geen nieuw fenomeen, maar wanneer je online in contact kunt komen met mensen wordt het proces gemakkelijker beheersbaar. Wees je er wel van bewust dat dit traditionele face-to-face contacten niet mag vervangen.

Netwerk is nuttig voor beide partijen. Denk dus ook eens na over wat jij je connecties kunt aanbieden.

6. Referenties

Referenties die je successen onderstrepen, zijn erg belangrijk voor je imago als kandidaat. Sommige referenties zijn belangrijker dan andere. Een overtuigende referentie van een tevreden klant kan als waardevoller worden beschouwd dan de aanbeveling van een sectorgenoot met wie je samen aan een project werkte. Beperk deze steunbetuigingen tot een beperkt aantal. Door te veel openbare steunbetuigingen te publiceren, lijkt het erop dat je hebt gesmeekt om gunstige feedback, in plaats van dat je die krijgt omdat je goed hebt gewerkt.

Zorg ervoor om online naar banen te zoeken en solliciteer ook door gebruik te maken van sociale media.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk hier onze laatste vacatures.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen