Volgens de Baanzekerheidsindex 2017 zijn Belgische werknemers en werkzoekenden zeer optimistisch over de arbeidsmarkt. Dit zijn de belangrijkste trends die hen vertrouwen geven voor dit jaar.

Na veel donkere jaren van economische crisis raakte de banenmarkt in 2016 eindelijk weer op dreef. Voor het eerst in decennia was de werkloosheid in Wallonië net zo laag als in Vlaanderen. Ten opzichte van het voorgaande jaar daalde het totale aantal werkzoekenden in België met 7 procent. Volgens de Nationale Bank van België zijn in het afgelopen jaar meer dan 55 duizend extra banen gecreëerd, en komen daar de komende drie jaar nog 120.000 nieuwe banen bij.

Deze cijfers hebben ook het vertrouwen in de arbeidsmarkt beïnvloed. Uit de Baanzekerheidsindex die PageGroup elk kwartaal uitbrengt, blijkt dat werkzoekenden en werknemers hun kansen het afgelopen jaar significant zagen groeien. Eind 2016 had bijna 55% vertrouwen dat zijn of haar carrière, de arbeidsmarkt en de economie in het algemeen verbetert.

Het vertrouwen in de economie wordt zichtbaar gemaakt in onderstaande grafiek. Klik op de verschillende landen om de resultaten te vergelijken.

Op basis van de bevindingen uit de Index zijn dit de 3 belangrijkste trends die we het komende jaar kunnen verwachten:

Meer kansen voor werkzoekenden ouder dan 50 jaar

In de Baanzekerheidsindex zijn Belgische werknemers en werkzoekenden boven de 50 optimistischer dan hun collega's in andere Europese landen: 64% denkt dat hij of zij binnen 3 maanden een nieuwe baan kan vinden. Er zijn veel redenen voor dit optimisme. Hoewel de crisis voor oudere werkzoekenden een moeilijke tijd was, profiteren ze nu van de groeiende arbeidsmarkt. Vooral het MKB begrijpt het grote voordeel dat oudere werknemers hen bieden. Ze zijn trouw, hebben jarenlange ervaring en kunnen als mentor fungeren voor jongere werknemers. Volgens UNIZO, de Belgische ondernemersvakbond, namen bedrijven 34.690 meer senior werknemers in dienst dan het voorgaande jaar.

Lees ook: 3 redenen voor optimisme over de arbeidsmarkt

De concurrentiestrijd om getalenteerde kandidaten groeit

 Vorig jaar zijn de rollen omgedraaid: tijdens de crisis hadden bedrijven het voor het zeggen. Zelfs de meest getalenteerde kandidaten moesten voor de beste vacatures de concurrentiestrijd aangaan. Maar binnenkort is het andersom: bedrijven moeten hun best doen om goede kandidaten te verleiden als zij hen niet aan de concurrent willen verliezen. In het laatste kwartaal van 2016 toonde de baanzekerheidsindex al dat vooral werknemers onder de 30 betere vergoedingen verwachten. De tijd dat ze al blij waren dat ze überhaupt een baan hadden gevonden, is voorbij. Het aantal werknemers dat tevreden was over het aanbod van hun werkgever daalde met 7 punten naar 51 procent. “Bedrijven moeten allerlei extra's bieden als zij de beste kandidaten willen aantrekken, zoals een passend salaris, goede arbeidsvoorwaarden en flexibiliteit,” aldus Thibaud Adès, Managing Director van PageGroup in België.

Lees ook: 6 manieren waarop topwerkgevers hun werknemers waarderen

Werknemers krijgen meer kansen om carrière te maken

Als het gaat om hun carrièrevooruitzichten zijn Belgische werknemers één van de meest positieve groepen in Europa: 59 procent verwacht in de nabije toekomst een promotie. En waarschijnlijk stijgt dat aantal het komende jaar, omdat bedrijven meer zullen investeren om hun beste werknemers vast te houden. Volgens research van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), investeren bedrijven nu al 2,4% van de totale loonkosten in de opleiding van hun arbeidskrachten. Hierdoor staat België op de tweede plek in het Europese klassement, net na Frankrijk, en voor Duitsland en Nederland.

Lees ook: Van rekkenvuller tot bedrijfsleider

Wilt u stappen maken in uw carrière? U vindt onze nieuwste vacatures hier.

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen